středa 28. září 2016

Z tisku...

     Přehrabovala jsem se ve starém kufru a našla kompletní ročníky týdeníku Vlasta ze sedmdesátých/osmdesátých let. Po důkladnějším přezkoumání mi bylo líto je nechat zpracovat na toaletní papír. A tak jsem si řekla, že dostanou šanci ještě jednou vydat svá ,,moudra". Co si budeme namlouvat, velkou část obsahu zabírají články na míru režimu. Ale o to víc je patrné, že na zbytku si redakce dala záležet. Kdo by si myslel, že je něco takového zcela pasé, nechť nakoukne na ochutnávku. Musím podotknout,  že se tam řeší velmi podobná témata dnešní době. V rubrice ze světa na vás vykukují krize v Iránu, tahanice se SSSR o odzbrojení v rámci OSN. Jasně, dnes už se v lidovkách nebo mladé frontě na přední straně nedozvíte kolik se urodilo brambor. Na druhou stranu Vás brambory nevyvedou z míry tolik, jako teroristické útoky. A jak jsem psala v úvodníku, tady se chodí odpočívat.


Na titulní straně sovětský závodník Vladimir Jaščenko, mistr ve skoku vysokém. Na Rusa fešák.
Dole vybrané zajímavé články. jak vidno, časopis měl široký záběr. Od kosmonautů a pionýru(které jsem nechala spát) po dětskou poradnu, recepty, návody. V článku Tragédie před půl stoletím je moc pěkně vidět, jak si režim rád vybíral neštěstí z kapitalistického období ČSR, neboť přirozeně v socialistické přítomnosti žádná neštěstí nejsou. Článek o vybíravosti dětí v jídle je naopak zcela aktuální a seriozní.



     Reklama se vyskytuje pouze na zadní straně a v průběhu ročníku se opakuje deset typů stále dokola. Což může být oproti dnešní době mírným osvěžením, když vezmu v potaz, že dnes reklama tvoří půlku čtiva.
Zajímavé jsou nápady a v dnešní terminologii tzv. DIY. Za totality stále něco nebylo, ačkoli to Žena za pultem - Jiřina Švorcová vytrvale odmítá. Muselo se to proto vytvořit. Některé návody přímo lákají k vyzkoušení, sama mám v plánu některé vyzkoušet a podělit se s Vámi o výsledek.



Co by to bylo za ženský časopis bez módní rubriky. Mít tu postavu, hned bych si něco podobného oblékla.Všimněte si prosím pěkných kabátků, které při současné módní vlně v duchu 70. let jistě zaujmou.



¨
Nakonec si dáme recept z domácích surovin a citát na tento týden.





















Dejte mi vědět do komentářů, jestli máte nějaké vzpomínky, postřehy na Vlastu a vůbec tiskoviny ze 70. let nebo co jste v říjnu 1978 dělali. Mladších se ptám, jestli by si dovedli představit číst takové časopisy a co by jim v nich ze současného obsahu nejvíc chybělo. Jo a ještě napište, jestli jste vyzkoušeli recept nebo návod na závěs a nějak to dopadlo :)

Žádné komentáře:

Okomentovat